Living Street #1, Living Street #2, Living Street #3

Corinth Living Streets

Μεταμορφώνουμε τους δρόμους της πόλης μας σε ένα βιώσιμο κοινωνικό κόμβο, υλοποιώντας το Πρόγραμμα Living Streets στον Δήμο μας!

Το ευρωπαϊκό έργο Living Streets βοηθά τις τοπικές αρχές να συνεργαστούν και να εμπλέξουν τους πολίτες, με σκοπό να λειτουργήσουν σαν συνεργάτες, φίλοι και γείτονες. Οι πολίτες έχουν την ευκαιρία να μετατρέψουν προσωρινά τον δρόμο της επιλογής τους στο μέρος που πάντα ονειρεύονταν. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μία πόλη πιο βιώσιμη και γενικότερα σε ένα καλύτερο μέρος για να ζει και να εργάζεται κάποιος, όπου οι πολίτες συμμετέχουν πιο ενεργά  στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα του Living Streets;

Το 2013, οι κάτοικοι δύο δρόμων στη Γάνδη του Βελγίου, αποφάσισαν να μετατρέψουν προσωρινά τους δρόμους τους σε όμορφους, καταπράσινους χώρους συνάντησης για τις γειτονιές τους, απομακρύνοντας για μερικούς μήνες τα αυτοκίνητα, για να παρακολουθήσουν τι θα συμβεί. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα του Living Streets. Κατά το διάστημα που ακολούθησε, η ιδέα του Living Streets πυροδότησε τη φαντασία εκατοντάδων πολιτών, με αποτέλεσμα τη δημιουργία περισσότερων από 50 παρόμοιων δρόμων στην πόλη της Γάνδης, η οποία αποτέλεσε έμπνευση για πολλές άλλες πόλεις να ακολουθήσουν το παράδειγμά της. Ενδεικτικά αναφέρονται: Βρυξέλλες (Βέλγιο), Ίβανιτς Γκράντ (Κροατία), Λα Ροσέλ (Γαλλία), Μίλτον Κέινς (Ηνωμένο Βασίλειο), Ρόττερνταμ (Ολλανδία), Τορίνο (Ιταλία) και Ζαντάρ (Κροατία).

Λα Ροσέλ, Γαλλία

Ίβανιτς Γκράντ, Κροατία

Τορίνο, Ιταλία

Κάθε πόλη που υιοθέτησε την ιδέα του Living Streets την προσάρμοσε στα δικά της δεδομένα και στο δικό της τοπικό πλαίσιο.

 • Στο Ίβανιτς Γκράντ (Κροατία), ο Δήμαρχος διένειμε εξοπλισμό κηπουρικής σε όσους μένουν σε πολυκατοικίες και τους διέθεσε προσωρινά, δημοτικούς χώρους, με σκοπό να προωθήσει δραστηριότητες κηπουρικής στον αστικό ιστό. Η εν λόγω πρωτοβουλία οδήγησε στη διοργάνωση ενός διαγωνισμού με προϊόντα κολοκύθας.
 • Στο Τορίνο (Ιταλία), μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων, οι καλλιτέχνες της περιοχής πραγματοποίησαν εργαστήρια ζωγραφικής για παιδιά, με θέμα «Τι είδους γειτονιά θα θέλατε στο μέλλον;» και διοργάνωσαν καλλιτεχνικές εκθέσεις με παιδικές ζωγραφιές που αποτύπωναν πως φαντάζονται την περιοχή του Campidoglio στο μέλλον.
 • Η υλοποίηση του Living Streets στο Λα Ροσέλ (Γαλλία), περιλάμβανε τη μετατροπή ενός πολυσύχναστου δρόμου δίπλα σε ένα σχολείο, σε ένα δρόμο χωρίς αυτοκίνητα για μία ημέρα. Οι δραστηριότητες στόχευαν στην προώθηση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης προς το σχολείο: τα παιδιά έμαθαν να χρησιμοποιούν ποδήλατα και έλαβαν μέρος σε διαδρομές από το σπίτι προς το σχολείο, συνοδευόμενα από ενήλικες είτε με ποδήλατα είτε με τα πόδια.

Το Living Streets αποτελεί επιπλέον, μία ευκαιρία εξερεύνησης νέων τρόπων σχεδιασμού των πόλεων με έμφαση στη μεγαλύτερη συμμετοχή των κατοίκων! Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που στοχεύει στο να ανακτήσει το δημόσιο χώρο και να επαναπροσδιορίσει τη χρήση του, κλείνοντας προσωρινά ένα δρόμο (μερικώς ή πλήρως) και απαγορεύοντας τη διέλευση οχημάτων.

Ο δημόσιος χώρος πλέον κυριαρχείται από τα αυτοκίνητα και τους χώρους που τα εξυπηρετούν, δηλαδή δρόμους και χώρους στάθμευσης. Πρέπει να διαχειριστούμε αυτή την άνευ προηγουμένου αύξηση, με βιώσιμο και φιλικό τρόπο προς τους πολίτες, με στόχο τη μείωση της χρήσης των αυτοκινήτων, την προώθηση των εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης και την απόδοση του δημόσιου χώρου στους πολίτες.

Στόχοι:

 • Πειραματισμός με τη βιώσιμη κινητικότητα
 • Νέα προσέγγιση στον αστικό σχεδιασμό
 • Ενίσχυση κοινωνικών δεσμών

Οφέλη:

 • Προσωρινός επανασχεδιασμός του περιβάλλοντος διαβίωσης των κατοίκων, με στόχο και τη μετέπειτα μόνιμη βελτίωσή του.
 • Ανάπτυξη & ανάδειξη υπαίθριων δραστηριοτήτων.
 • Η ιδέα φέρνει κοντά τους κατοίκους της περιοχής. Αποτελεί μια ώθηση για διάλογο μεταξύ γειτόνων και ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης.
 • Το Living Streets είναι μια ιδανική ευκαιρία για πειραματισμό με εναλλακτικές και πράσινες υποδομές, νέες μορφές αστικών μεταφορών και κινητικότητας, απομακρυσμένο χώρο στάθμευσης και μείωση της χρήσης των αυτοκινήτων.

Μέσω της υλοποίησης του ευρωπαϊκού προγράμματος Corinth Living Streets από τον Δήμο Κορινθίων οι δρόμοι της Κορίνθου θα ζωντανέψουν ξανά με το σύνθημα “Dream, Schedule and Enjoy the Experience”, καθώς η πόλη της Κορίνθου θα μετατραπεί σε μεγαλύτερο πόλο έλξης δημοτών και επισκεπτών, πόλο ανάπτυξης και εξέλιξης με γνώμονα την περιβαλλοντική προστασία και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Στόχος μας είναι:

 • να γίνει συλλογική συνείδηση η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, η κοινωνική συναίσθηση και η ενεργοποίηση των πολιτών, ο οποίοι θα ενδιαφέρονται και θα συμμετέχουν ενεργά σε θέματα που άπτονται του φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος,
 • να ενισχύσουμε την ενασχόληση των δημοτών με τον αθλητισμό, τα πολιτιστικά και καλλιτεχνικά δρώμενα, τα οποία λαμβάνουν χώρα στο δήμο μας και γενικότερα, έτσι ώστε να υιοθετήσουν έναν πιο υγιεινό και φυσικό τρόπο ζωής κατακτώντας το περίφημο «ευζήν» με παράλληλη προώθηση ήπιων μορφών μετακίνησης στην πόλη,
 • να δημιουργηθούν νέοι ανοιχτοί αστικοί πράσινοι χώροι, οι οποίοι με σεβασμό στις αρχές της αειφορίας θα συμβάλλουν περαιτέρω στην πολιτιστική, πολιτική και οικονομική ζωή της πόλης,
 • να μειώσουμε το οικολογικό αποτύπωμα και να συμβάλλουμε στη βιώσιμη ανάπτυξη του Δήμου Κορινθίων προς όφελος των πολιτών, με επίκεντρο τον άνθρωπο.
   Πότε; Πού; Τι;
Living Street #1 1-8/8/2021 Κέντρο Κορίνθου: Εθν. Αντίστασης · Διαμόρφωση οδού.
· Διοργάνωση φεστιβάλ σκακιού.
· Πρασίνισμα δρόμου με φυτά.
· Εικαστικά δρώμενα για παιδιά.
Living Street #2 21-28/8/2021 Φλοίσβος ·    Τοποθέτηση γιγαντοοθόνης κινηματογράφου και καθισμάτων για το κοινό. Προβολή ταινιών/ντοκιμαντέρ αφιερωμένων στην κλιματική αλλαγή & την περιβαλλοντική προστασία, σε θέματα υγείας, ιστορίας, σε κοινωνικά θέματα κ.λπ.
·    Διεξαγωγή υπαίθριων σεμιναρίων/εργαστηρίων.
·    Ψηφιακό Πλανητάριο On The Go & Αστροπαρατήρηση.
·    Εικαστικά δρώμενα με υλικά από ανακύκλωση.
Living Street #3 11-20/9/2021 Ακτή Καλάμια (στο τμήμα της οδού Σίνα από τη γωνία της οδού Αγίου Όρους έως τη Μεγάλου Αλεξάνδρου) ·     Διαμόρφωση οδού.
·     Διοργάνωση έκθεσης τοπικών προϊόντων.
·     Τοποθέτηση ταμπλό γκράφιτι.
·     Τουρνουά πετοσφαίρισης στην άμμο.
·     Διεξαγωγή ποδηλατάδας & αγώνα δρόμου 9 χλμ.

 

Το Living Streets χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα EUKI (European Climate initiative) του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Υπουργείου Περιβάλλοντος, Προστασίας της Φύσης και Πυρηνικής Ασφάλειας. Συντονιστής του έργου είναι το Ευρωπαϊκό Δίκτυο «Energy Cities», το οποίο αποτελεί και επικεφαλής του Γραφείου του Συμφώνου των Δημάρχων. Την υλοποίηση του Living Streets έχουν αναλάβει η ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ στην Ελλάδα, το Δίκτυο Terra Hub στην Κροατία και το Δίκτυο OesteSustentável στην Πορτογαλία.