Γενικά άρθρα

Γιατί το Ποδήλατο κάνει καλό! Δοκίμασέ το τώρα

Για την Υγεία σου

 • Οι συχνοί ποδηλάτες, είναι συνήθως σε τόσο καλή φυσική κατάσταση, όσο ένας άνθρωπος περίπου δέκα χρόνια νεότερός/ρη τους! Αποδεδειγμένα!

 

 • Οι ποδηλάτες ταξιδεύουν 4 φορές γρηγορότερα από τους πεζούς, χρησιμοποιώντας την ίδια ενέργεια.

 

 • Μια μεσαίας έντασης διαδρομή μισής ώρας, “καίει” 8 θερμίδες το λεπτό, που αντιστοιχεί σε 11 κιλά λίπους το χρόνο, αν ποδηλατείς τη συγκεκριμένη διαδρομή σχετικά συχνά – π.χ. ποδηλατώντας στη δουλειά σου!

 

 • Πολλοί γιατροί και επίσημοι φορείς υγείας υποστηρίζουν ότι πρέπει να ασκούμαστε περίπου 30 λεπτά, με μέτρια ένταση 5 φορές τη εβδομάδα. Συνήθως μόνο το 10% των ανθρώπων στις σύγχρονες πόλεις κάνει κάτι τέτοιο. Χρησιμοποιώντας το ποδήλατο για τις καθημερινές μετακινήσεις σου όσο πιο πολύ μπορείς, τόσο περισσότερο εφαρμόζεις το παραπάνω χωρίς καν να το καταλάβεις.

 

 • Και ειδικά η Κόρινθος που είναι εντελώς επίπεδη, χωρίς φυσικά να είναι και τόσο δύσκολη όσο φαντάζεστε, προσφέρει την τέλεια μέτρια ένταση που θέλουμε!

Για την Τσέπη σου

 • Ακόμα και αν γυμνάζεσαι τακτικά, το χαμηλό κόστος χρήσης ενός ποδηλάτου, προσφέρει ακόμα παραπάνω.

 

 • Με την τιμή της βενζίνης να ανεβαίνει συνέχεια δεν υπάρχει καλύτερη περίοδος να ξεκινήσεις τώρα! Κολλημένος/νη στην κίνηση με ένα αυτοκίνητο ξοδεύεις πλέον σχεδόν 16 ευρώ λεπτά κάθε 5 λεπτά της ώρας (οκ, χοντρικά, εξαρτάται από το αυτοκίνητο! Το τζιπ σίγουρα πολύ περισσότερο). Δηλαδή 1 ώρα κολλημένος συνολικά μέσα στην ημέρα είναι 1,92 ευρώ την ημέρα, το μήνα (Χ 22 μέρες ας πούμε) 42 περίπου ευρώ! Πας ένα θέατρο και ένα οικονομικό εστιατόριο το μήνα παραπάνω!

 

 • Το αρχικό ποσό για ένα ποδήλατο δεν είναι και τόσο μεγάλο, άσε που όλοι μπορεί να έχουν και ένα ποδηλατάκι κάπου που με μια μικρή συντήρηση ανασταίνεται! Δοκίμασε το έτσι στην αρχή και μετά αποφασίζεις και πας στα πιο καλά και ακριβά. Το θέμα είναι να βγεις εκεί έξω και να το παλέψεις!

 

 • Κόστος συντήρησης, ελάχιστο!

Για το Περιβάλλον

 • Με το ποδήλατο μπορείς να ταξιδέψεις μέχρι περίπου 1046 km με την ενέργεια που ισοδυναμεί με 1 λίτρο βενζίνης!!

 

 • Πολλοί ισχυρίζονται ότι δεν θέλουν να χρησιμοποιούν το ποδήλατο στην πόλη, γιατί η κίνηση στους δρόμους είναι πολύ άσχημη και φοβούνται. Αντί να γκρινιάζεις για αυτό, χρησιμοποιώντας συνέχεια και εσύ το αυτοκίνητό σου, συμβάλλεις σε αυτό. Άστο όσο μπορείς και όποτε μπορείς στο σπίτι, αφήνοντας ένα αυτοκίνητο ακόμα εκτός δρόμου. Σκέψου πόσες διαδρομές θα μπορούσες να κάνεις!

Για την Ευκολία σου

 • Απέφυγε να περνάς ώρες της ζωής σου κάθε μέρα, καθισμένος σε ένα αυτοκίνητο. Με το ποδήλατο δεν έχεις ποτέ κίνηση, μπορείς να χρησιμοποιήσεις, δρόμους, στενάκια, μικρούς πεζόδρομους (αφού ακόμα δεν έχουμε ποδηλατοδρόμους) που δεν έχεις φανταστεί και με ελάχιστη κίνηση φτάνοντας πολλές φορές πιο γρήγορα. Δεν θα το πιστέψεις! Π.χ. φίλη από το Ψυχικό στο Σύνταγμα (με Smart που παρκάρει και πιο εύκολα): 40 – 45 λεπτά με το Smart, 20 λεπτά, ακόμα και 15 με το ποδηλατάκι. Το κάνει εδώ και 2 μήνες και έχει βρει τη χαρά της!

 

 • Το ποδήλατο, μαζί με το περπάτημα, είναι πραγματικά τα μόνα μέσα “πόρτα – πόρτα”. Φτάνεις άμεσα εκεί που θέλεις, χωρίς να παρκάρεις μακριά ή χρησιμοποιώντας το λεωφορείο ή μετρό και μετά περπάτημα για να φτάσεις στον προορισμό σου.Πολλοί δεν συνειδητοποιούν πόσο μακριά μπορούν να φτάσουν ποδηλατώντας μέσα σε ένα σχετικά σύντομο χρόνο. Για περίπου 1,6 km ένας μέτριος ποδηλάτης χρειάζεται περίπου 5 λεπτά. Άρα αν μένετε σε μια ακτίνα περίπου 8 – 9 km από τη δουλειά σας θα χρειαστείτε το πολύ 25 με 30 λεπτά και σιγά σιγά!

(Βασισμένο σε έρευνα του Northumbria University, UK. Ελεύθερη μετάφραση – https://www.podilates.gr/story/giati-podilato-kanei-kalo-dokimase-tora )